Вшанування пам’яті героя Української революції 1917 – 1921 років Миколи Лебідя

Починаючі з 2017 року організовується робота та проводяться заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років, вшановується пам’ять її учасників. У комунальному позашкільному навчальному закладі «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» відбувся захід з вшанування героїв Української революції 1917-1921 років з покладанням квітів.

4 грудня 2019 року виповнилось 120 років з дня народження Миколи Лебідя, юнака, який став першою жертвою «червоного терору» в місті Чернігові у 1918 році. Йому було лише 19 років. Смерть юнака зачепила за живе навіть тих людей, які були далекі від політики, саме тоді і відбулася перша антибільшовицька маніфестація в місті. На надгробку юнака було викарбовано напис: «Щирому сину України».

Комунальний позашкільний навчальний заклад «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» взяв шефство над могилою Миколи Лебідя, загиблого 30 січня 1918 року. Здобувачі освіти Центру (учні ЗОШ № 24, керівник Ганна Гладченко) та Чернігівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей (керівник Олена Дорошенко), вшанували пам’ять борця за свободу і незалежність України, юнака Миколи Лебідя та поклали квіти на могилі загиблого. Заступник  Голови громадської організації «Суспільна служба України» Олександр Ясенчук разом з членами організації розповіли вихованцям про події Української революції 1918-1921 рр. на Чернігівщині та подарували книжки про ці буремні часи історії України.