До Дня пам’яті Чорнобильської трагедії

Рівно 34 роки тому, для багатьох життя розділилось на «До і після Чорнобиля»…

Вночі о 1.23 на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС в результаті серії теплових вибухів був зруйнований 4-й реактор. Значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище. За розрахунками експертів, сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 млн. кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму.

Населення попередили про небезпеку зараження з великим запізненням. Перше офіційне повідомлення по телебаченню зробили лише 28 квітня. До цього часу підвищення радіаційного фону уже зареєстрували в Швеції – за  ізотопним складом радіоактивної хмари фахівці визначили, що сталася аварія на атомній станції.

За офіційними даними загалом внаслідок Чорнобильської аварії потерпіли близько 5 млн. осіб, з них понад 2,6 млн. українців, у тому числі понад 600 тис. дітей.

Вшановуючи день трагічних подій на Чорнобильський АЄС працівники закладу для здобувачів освіти Центру розробили матеріали для ознайомлення в онлайн режимі, підібрали низку відеоматеріалів та виклали їх у групах і на сайті ПНЗ «Центр НПВТКУМ».

26 квітня — Міжнародний день пам’яті Чорнобиля