Презентація 2-го тому книги «Герої Сіверського краю» Книга Пам’яті Чернігівської області

13 жовтня 2021 року працівники Комунального позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» взяли участь у презентації 2-го тому книги «Герої Сіверського краю» Книга Пам’яті Чернігівської області яка відбулась у приміщенні Чернігівського обласного молодіжного центру.

У заході взяли участь представник облдержадміністрації (Ігор Слезко), голова громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» (Микола Шанський), представник Інституту національної пам’яті (Сергій Бутко). Також було запрошено рідних та матерів героїв загиблих в АТО/ООС.

Перший том книги було видано у 2019 році. До нього увійшли герої загиблі на Сході у 2014-2015 роках. До другого ж тому було додано тих, хто віддали своє життя за Україну у 2016 – 2020 роках, і 4 герої що загинули у 2021 році. Загалом до 2-го тому книги увійшли 77 загиблих героїв.

Також в цьому томі є інформація про Капличку Архистратига Божого Михаїла на честь Воїнів, полеглих за Україну, яка встановлена на кладовищі Яцево в Чернігові біля поховань героїв. Перший камінь каплиці було закладено у 2016 році, а вже у 2018, її відкрили.

Є, також в книзі, і про створення меморіальної експозиції «Сіверщина. «Блокпост Пам’яті»», яка створена на честь вшанування та увічнення пам’яті полеглих воїнів. Експозиція складається з 24 патріотичних скриньок, де розміщені фотографія і біографія героя, та його особисті речі.

Вся інформація для Книги збиралась, як через офіційні біографічні довідки про загиблих, так і через спогади їхніх рідних, близьких та побратимів. Велику роботу у зібранні та упорядкуванні інформації взяли члени громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» та учасники Чернігівської обласної пошуково-дослідницької експедиції дітей та учнівської молоді «Герої не вмирають» (здобувачі освіти закладів Чернігівської області та вихованці ПНЗ «Центр НПВТКУМ»).