Робота позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» в період карантину.

В умовах карантину позашкільний навчальний заклад «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» продовжує працювати, виконуючи навчальну програму шляхом організації освітнього процесу засобами дистанційного навчання.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності закладу залишається національно-патріотичне виховання учнівської молоді.

Продовжується робота над розробкою Умов конкурсів та змагань ІІ (обласного) туру Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Зокрема, на сайті закладу  розміщено інформацію для керівників роїв області щодо підготовки до інтелектуального конкурсу «Відун», яка містить цикл навчально-освітніх фільмів «Країна. Історія українських земель» та вікторину щодо історії України доби козаччини.

 Для участі в обласній школі виховників джур гри «Сокіл» («Джура») створено базу виховників роїв закладів освіти області.

Педагоги та вихованці ПНЗ «Центр НПВТКУМ» беруть активну участь у Всеукраїнському челенджі «#Спогади_Джура», організованому на період карантину Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, який передбачає підготовку та розміщення публікацій з фото на сторінці УДЦНПВКТУМ у Facebook. Методистами закладу було підготовлено відповідний лист з рекомендаціями щодо участі роїв закладів освіти області в онлайн-заході, представникам органів освіти області та керівникам роїв було надано методичні рекомендації з питань підготовки публікацій до участі у челенджі.

За підсумками обласного етапу Всеукраїнської краєзнавчої акції «Українська революція: 100 років надії і боротьби» в електронному варіанті підготовлено збірку матеріалів переможців акції з метою її майбутнього видання в друкованому вигляді.

В дистанційному режимі надається методична допомога педагогам області щодо участі їх вихованців  в обласній краєзнавчо-патріотичній акції учнівської молоді «Від роду і до роду збережем традиції народу» та підготовки краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Вже традиційною стала співпраця закладу з обласним художнім музеєм імені Григорія Галагана. Напередодні пасхальних свят 32 дитячі творчі роботи обласної краєзнавчо-патріотичної акції учнівської молоді «Від роду і до роду збережем традиції народу» були передані обласному художньому музею для участі в тематичному художньо-мистецькому онлайн-проекті «Українська хата на гостей багата», приуроченому святу Великодня. Інформацію та фотозвіт про участь в тематичній виставці розміщено  на сайті ПНЗ «Центр НПВТКУМ» та в мережі Facebook.

Дистанційно надається методична допомога педагогам області з питань організації туристсько-краєзнавчої роботи. А саме: методичні рекомендації щодо розробки маршрутів майбутніх походів, підготовки їх звітів,  оформлення маршрутної документації. Готуються теоретичні матеріали  для присвоєння звання «Інструктор дитячо-юнацького туризму» в рамках обласного семінару-практикуму тренерів команд та суддів спортивного туризму.

Під час карантину педагогічні працівники Центру з метою підвищення медіаграмотності та цифрової компетентності працювали на національній онлайн-платформі (https://osvita.diia.gov.ua/) з цифрової грамотності. Результатом навчання стало успішно пройдене тестування та отриманя сертифікатів (отримала Вікторія Кравчук, продовжують працювати Тетяна Матвійчук, Олена Дорошенко, Ксенія Кузьменко, Інна Курганська та Ганна Гладченко).

Педагоги закладу проводять активну організаційну роботу, спрямовану на те, щоб зробити дозвілля дітей, обмежених карантином, більш цікавим і змістовним.

Для онлайн-спілкування та розповсюдження навчальних матеріалів своїм вихованцям керівниками гуртків в соціальних мережах створені  групи.

Навчальні матеріали розміщуються на вебсайті закладу, в соціальних мережах, надсилаються на електронну пошту, зокрема це текстові, фото- та відео повідомлення, або гіперпосилання на них. Серед них, наприклад, матеріали до дня вшанування пам’яті Великого Сонцепоклонника
М. Коцюбинського, до Дня Чорнобильської трагедії, «Дня Землі»,  підбірка матеріалів онлайн-екскурсій цікавими історичними місцями України, екскурсії Чернігівським Валом, мальовничими місцями Карпат, віртуальні екскурсії музеями України тощо.

Вихованців зацікавили відео-уроки «В’язання туристських вузлів», «Орієнтування на місцевості», «Комплекс вправ загальної та фізичної підготовки для тих, хто займається боулдерінгом» та інші.

До дня народження Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» було проведено онлайн-спілкування з обміном спогадами та архівними фотоматеріалами серед вихованців закладу, які є членами Чернігівського осередку спілки.

 В першій декаді травня 2020 року планується проведення змагань з екскурсійного орієнтування серед вихованців ПНЗ «Центр НПВТКУМ», яке буде організовано у формі онлайн-вікторини історичними місцями нашого міста «Чернігів – історична скарбниця України».

Під  час карантину значна увага в закладі надається роботі практичного психолога, спрямованої в цей складний період на збереження та зміцнення психічного і фізичного здоров’я вихованців, надання психологічної допомоги, забезпечення психологічної безпеки учасникам освітнього процесу.

За допомогою соціальних мереж, інтернет платформ, телекомунікацій та інших дистанційних форм роботи практичний психолог в онлайн-режимі за запитами вихованців проводить тестування, консультування та тренінгові заняття, а також систематично надає учасникам освітнього процесу актуальну інформацію і рекомендації просвітницького та профілактичного характеру про те, як не піддатися депресії, паніці та стресу, поліпшити настрій, подолати напругу та тривожний стан, навчитися опановувати себе, керувати своїми емоціями, безпечно користуватися інтернетом, вміти самоорганізуватися, швидко адаптуватися до нових умов життя, захистити себе від вірусу, не втратити гарні стосунки в сім’ї.

Здійснюється системна комунікація зі здобувачами освіти, їх батьками та педагогічним колективом закладу освіти. Психолог надає відео- та мультиплікаційні фільми для спільного перегляду батьків і дітей, методики  арт-терапії, візуалізації, релаксу, розвиваючі ігри, вправи з психогімнастики, медитативних технік, спрямованих на збереження психологічного та фізичного стану учасників освітнього процесу.