Участь команди Чернігівської області у ХІІ Всеукраїнському зльоті юних туристів-краєзнавців

З 28 липня по 03 серпня на базі філії «Центральний табір туристського активу учнів України» (с. Осій Іршавського району Закарпатської області) Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді провів ХІІ Всеукраїнський зліт юних туристів-краєзнавців. У Зльоті взяли участь 14 команд з різних областей України та 1 команда з м. Києва. Чернігівщину представляла команда Коропської ОТГ (Андрущенко Руслан, Калинич Ангеліна, Корфоненко Дмитро, Котов Богдан, Мештер Ангеліна, Нешта Даша, Огієнко Юрій і тренер Пономарчук Сергій Анатолійович).

Програма зльоту була реалізована в змаганнях на туристсько-краєзнавчому експедиційному маршруті, у творчих майстернях та конкурсній програмі.

Туристсько-краєзнавчий експедиційний маршрут був найскладнішими видом програми Зльоту. Проходження маршруту було поділено організаторами на два дні. В цьому виді змагань учасникам потрібно було показати не тільки рівень знань за напрямами краєзнавчих досліджень на контрольно-залікових станціях (історичне краєзнавство, фольклор і етнографія, екологія, географічне краєзнавство, геологія), а й рівень туристсько-спортивної підготовки на технічних етапах та вміння орієнтуватися на місцевості. У підсумку дводенних змагань команда Чернігівської області посіла 9 місце.

Творчі майстерні працювали за такими напрямами краєзнавчих досліджень: історичне краєзнавство; екологія; геологія; географічне краєзнавство; фольклор і етнографія. У виступах діти представили звіти про краєзнавчо-дослідницьку роботу гуртків, експедиційних загонів, творчих об’єднань тощо. За відгуками вчених – старших суддів творчих майстерень – рівень досліджень зріс порівняно з минулими роками, розширилася тематика робіт, проведені дослідження стали більш змістовними, вагомішою стала джерельна база. За підсумками роботи всіх п’яти творчих майстерень наша команда посіла 8 місце, на творчій майстерні з геології — зайняла ІІ місце, з етнографії та фольклору – ІІІ місце.

Конкурсна програма Зльоту включала наступні конкурси: візитка команди, туристсько-краєзнавча вікторина, конкурс-захист краєзнавчо-дослідницької роботи за темою: «Ігри та забави в народних традиціях». Команда Чернігівської області в загальнокомандному заліку з конкурсної програми зайняла 11 місце, а в конкурсі «Туристсько-краєзнавча вікторина» — ІІІ місце.

Наші переможці були нагороджені грамотами Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.