Вдруге відзначаємо нове державне свято – День Української Державності!

28 липня 2023 року Україна вдруге відзначає День Української Державності.

Володимир Зеленський підписав закон про запровадження свята під час урочистостей до Дня Незалежності у 2021 році.

За літописами, Україна як держава бере свій початок саме з часів Київської Русі. Багата історія нашої країни напряму повʼязана з Володимиром Великим, який 28 липня 988 року охрестив Русь і тим самим долучив її до європейської цивілізації.

Україні християнство передалося у спадок разом із культурою та традиціями Русі. Саме тому датою для свята державності обрали 28 липня. 

Якщо президентом буде підписано відповідний законопроєкт, то 2024 року День Державності українці відзначатимуть 15 липня. Це пов’язано із переходом на новий стиль Православної церкви України та Української греко-католицької церкви.

Головний меседж нового свята – берегти історію, комунікувати у світі, бути ще одним способом боротьби з російською пропагандою.

День Української Державності –  це можливість для кожного з нас згадати історію своєї країни, її боротьбу за незалежність, єдність та щасливе життя. Цінуємо те, за що боролися наші предки, пам’ятаємо всіх, хто загинув у цій боротьбі, будуємо майбутнє, в якому нам самим хотілося б жити.

 

З інформаційними матеріалами до Дня Української Державності можна ознайомитись на сайті Українського інституту національної пам’яті.