Відбувся обласний семінар-тренінг обласного вишкільного курсу «Школа виховників джур»

       26 та 27 березня 2024 року комунальним позашкільним навчальним закладом «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» у співпраці з Чернігівським ліцеєм з посиленою військово-фізичною підготовкою та за підтримки Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації проведено обласний семінар-тренінг обласного вишкільного курсу «Школа виховників джур». Створення такої школи в області має на меті  підготовку педагогічних працівників до безпосередньої виховницької діяльності зі створення та забезпечення дієвості осередків Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), тобто – роїв та куренів.

       В умовах сьогодення Чернігівську обласну школу виховників джур поділено на три модулі: перший відбувся в дистанційному форматі (вебінар), другий модуль (самоосвіта) передбачав самостійне опрацювання методичних матеріалів майбутніми виховниками. Третій модуль – вищезазначений семінар-тренінг, проведено в очній формі на базі Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

       З вітальним словом до учасників семінару звернулись начальник відділу дошкільної, позашкільної освіти, оздоровлення та виховної роботи Наталія Дягло та директор комунального позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» Петро Степовик.

       У заході взяли участь представники органів управління освітою та педагоги закладів освіти  з 12 громад області: Гончарівської, Городнянської, Добрянської, Іванівської, Киїнської, Кіптівської, Куликівської, Михайло-Коцюбинської, Новобілоуської, Ріпкинської, Тупичівської та міста Чернігова. Всього 63 учасники, які відповідають в закладах освіти за організацію та проведення гри «Джура» та виховують патріотів, захисників держави, справжніх громадян України.

       У рамках заходу практичним психологом ПНЗ «Центр НПВТКУМ» Інною Курганською було проведено психологічні тренінги на знайомство та згуртування.

       Практичні заняття з долікарської допомоги та вогневої підготовки провели фахівці Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Олександр Попков та Геннадій Гайдей.

       Методист ПНЗ «Центр НПВТКУМ» Олена Дорошенко представила до уваги учасників семінару-тренінгу методичний кейс з оформлення документації та проведення інтелектуального конкурсу «Відун», конкурсу «Таборування» і конкурсу строю та маршової пісні «Впоряд».

       З методикою проведення спрощеної туристсько-спортивної смуги перешкод гри «Сокіл» («Джура») ознайомила завідувач відділу спортивного туризму ПНЗ «Центр НПВТКУМ» Оксана Кузьменко.

       Усі учасники отримали посвідки, які засвідчують успішне проходження навчання, та тематичні плакати з символікою гри «Джура». Домашнім завданням кожного виховника відтепер є створення та розвиток власних роїв і об’єднання їх у курені.