В Україні та у світі вшановують пам’ять жертв Голокосту

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Він присвячений жертвам геноциду єврейського народу в часи Другої світової війни, а також геноциду представників інших спільнот, зокрема, ромів, яких також знищували німецькі нацисти.

Пам’ятну дату Генеральна Асамблея ООН встановила у 2005-му — саме 27 січня 1945 року солдати 1-го Українського фронту визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті в Освенцімі.

У ньому, за різними оцінками, знищили від 1,5 до 2,2 млн людей. Загалом же під час Другої світової війни нацисти знищили 6 млн євреїв, серед них — 1,5 млн дітей.

«Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження», – йдеться у Резолюції Генасамблеї ООН.

 

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну ключові місця памʼяті про Голокост в Україні стали обʼєктами нападу з боку російських загарбників.

Так, 1 березня 2022 року, через вісім десятиліть після масових розстрілів нацистами в урочищі Бабин Яр у Києві близько 100 тис. цивільних громадян і військовополонених, серед яких були євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова, було скоєно ракетний удар РФ по Бабиному Яру, що є символом Голокосту в Східній Європі.

У 2022 році російські снаряди також влучили у центральний монумент меморіалу Дробицький Яр у Харкові, відоме місце масових розстрілів цивільного, насамперед єврейського, населення нацистами під час Другої світової війни. За різними оцінками, там поховано від 14 до 20 тисяч жертв нацизму.