День захисників та захисниць України: нова дата святкування

Жовтень – місяць, коли українці вшановують захисників та захисниць країни, які вже десятий рік дають відсіч російській агресії. В Україні триває повномасштабна війна, і вшанувати подвиг військових, волонтерів та медиків зараз особливо важливо.

Після здобуття незалежності захисників Батьківщини за радянським звичаєм вшановували 23 лютого. Вперше День захисників в Україні почали відзначати в 2014 році згідно з указом президента Петра Порошенка. Свято прив’язали до християнської урочистості Покрови Пресвятої Богородиці – 14 жовтня.

Українські козаки надзвичайно шанували християнські традиції та вважали Покрову одним з найбільших свят, тож і для цих захисників 14 жовтня було визначною датою. Саме у цей день вони святили свою зброю, яку шанували не менше ніж національні традиції.

Християнська віра та прагнення понад усе захистити рідну землю – саме ці якості були властиві українським повстанцям. Тож вони символічно обрали 14 жовтня датою створення Української Повстанської Армії. Армії, котра боролась за збереження самостійної України і з якої сьогодні беруть приклад наші захисники.

Нова дата святкування

День захисника України 2023 року ми відзначаємо у нову дату – 1 жовтня. Повна назва свята – День захисників та захисниць України, адже жінки теж беруть участь у бойових діях.

Свято змінило дату через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, де всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкуватиметься відтепер 1 жовтня. А разом із Покровою на 1 жовтня переноситься і дата Дня захисників, згідно з  указом президента Володимира Зеленського.

Цього дня можна привітати зі святом всіх чоловіків і жінок, хто зробив свій внесок у захист Батьківщини. Привітань безумовно гідні:

  • ветерани Другої світової війни та УПА;
  • працівники оборонпрому;
  • правоохоронці;
  • волонтери;
  • прикордонники;
  • військові медики, санітари, кухарі та всі, хто працює на забезпечення потреб фронту;
  • а також, звісно, учасники АТО/ООС і всі військовослужбовці ЗСУ та ТРО.

Кожного дня ми маємо віддавати належну шану нашим захисникам, ні на мить не забуваючи про їх щоденний подвиг.  А сьогодні нехай кожен з нас промовить слова вдячності чоловікам та жінкам, які боронять незалежність України!