До 80-х роковин Корюківської трагедії

1 березня – 80-ті роковини трагедії в містечку Корюківці, що на Чернігівщині.
Упродовж 1-2 березня 1943 року в Корюківці нацисти під час каральної операції вбили 6700 мирних жителів, спалили 1290 будинків.
У матеріалах до Нюрнберзького процесу Корюківську трагедію визначено як найбільше масове знищення місцевого мирного населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни. Розправа над безневинними людьми у Корюківці за кількістю жертв перевищує білоруську Хатинь, чеське Лідице, французький Орадур.
Корюківська трагедія стала найбільшою в Європі. Але для України така велика кількість жертв не була винятковою. У спаленому селі Козари Чернігівської області вбито 3908 селян. У селі Копищі на Житомирщині – до 3 тисяч; майже стільки ж у селі Кортеліси на Волині та навколишніх хуторах.
З 1941-го по 1944 рік в Україні нацистські каральні загони знищили вогнем понад 50 тисяч цивільних у понад 670 населених пунктах.
Тож Корюківська трагедія – національний символ скорботи за всіма загиблими у всіх українських селах, знищених нацистськими окупантами в 1941–1944 роках.
27 лютого – 03 березня 2023 року керівниками гуртків комунального позашкільного навчального закладу «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» проведено тематичні бесіди, заняття з вихованцями, приурочені до 80-ої річниці Корюківської трагедії.