«Син зачарованої Десни» – виїзний методичний день ПНЗ «Центр НПВТКУМ» до Сосницького літературно-меморіального музею О.П. Довженка

З нагоди 130-річчя від дня народження Олександра Довженка 17 вересня 2024 року комунальним позашкільним навчальним закладом «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» проведено виїзний методичний день до Сосницького літературно-меморіального музею О.П. Довженка.

Екскурсовод музею провела для колективу ПНЗ «Центр НПВТКУМ» змістовну й насичену  колоритом кінця ХІХ – початку ХХ століття екскурсію. Відвідувачі мали змогу оглянути меморіальні об’єкти та споруди, які збереглися з часів родини Довженків: хату, криницю-журавель, погрібню, клуню. Крім того, учасники заходу познайомилися з літературною експозицією, яка охоплює усі віхи життя і творчого становлення Довженка-режисера в т.ч., його малюнки, особисті речі.

Наступною локацією, яка увійшла до культурної програми методичного дня став Пустинно-Рихлівський Свято-Миколаївський жіночий монастир, який знаходиться в с. Рихли на Чернігівщині. Учасники подорожі відвідали монастирські печери XVII ст. та ботанічні пам’ятки природи місцевого значення, розташовані в межах Мезинського національного природного парку: старовинні ялинову та каштанову алеї (дерева віком понад 100 років), Цар-дуб (багатовіковий дуб) – єдиний екземпляр дуба віком понад 400 років.

У результаті насиченого та змістовного методичного дня – подорожі знаковими місцями Чернігівщини – педколектив ПНЗ «Центр НПВТКУМ» отримав неоціненний багаж знань, який стане в нагоді в освітньому процесі, допоможе формувати в учнівської молоді національну свідомість, любов до рідного краю, здатність зберегти національну ідентичність, пишатися приналежністю до українського народу.