У ПНЗ «Центр НПВТКУМ» відбулися заходи до Дня пам’яті жертв Голодоморів в Україні

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, а також голодоморів 1921-1922 та 1946-1947 років.

Цього року ми вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни Росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

21-25 листопада 2023 року комунальним позашкільним навчальним закладом «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» (далі – Центр) було проведено комплекс заходів «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо.» до Дня пам’яті жертв голодоморів та 90-их роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Головний меседж – донесення правди сучасникам про справжні причини Голодомору-геноциду, про злочини, вчинені радянською владою проти нашої країни, виховання у дітей особистісних рис громадянина України, дотримання традицій вшанування світлої пам’яті мільйонів  загублених голодом життів українців.

У приміщенні закладу встановлено тематичну композицію «День пам’яті жертв Голодоморів в Україні», до складу якої ввійшли творчі роботи здобувачів освіти ПНЗ «Центр НПВТКУМ» та області. Дитячі картини, малюнки й витвори декоративно-прикладного мистецтва присвячені подіям тієї страшної трагедії, вчиненої комуністичним тоталітарним режимом проти Українського народу.

Педагогами Центру проведено годину пам’яті під назвою «Голод 1932-1933-го років – біль душі і пам’ять серця». Учасникам заходу  розповіли  про  жахи голоду  1932-33  років на Чернігівщині,  діти дізналися про закон «про 5 колосків», про  загибель   мільйонів невинних людей по всій Україні, про  трагізм,  який  ховається  під  словом  «голодомор».

Відбувся перегляд відеоматеріалів «День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр.», «Ти приніс мені яблуко», «Голодний Дух», «Запали свічку пам’яті – поділись теплом з захисником».

З метою вшанування пам’яті убитих голодом українців діти разом з педагогами долучилися до акції «Запали свічку», яка є проявом скорботи за загиблими, символом віри в перемогу України, в те, що геноциди не мають повторюватися.