Цьогоріч відзначаємо 32-гу річницю здобуття Україною Незалежності!

В історії України є події, які не втратили своєї актуальності та надзвичайного значення й по сьогоднішній день. Одна з таких подій – здобуття нашою державою незалежності.

День Незалежності ми щороку відзначаємо 24 серпня.

Проте вперше він відзначався 16 липня.

16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. А пізніше того ж дня ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України».

Однак, зовсім скоро виникла потреба змінити дату святкування. Адже саме 24 серпня 1991 року Верховною Радою УРСР було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Він був підтверджений 1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі.

Після 1 грудня 1991 року розпочався процес міжнародного визнання нової держави. Першою, 2 грудня, незалежність України визнала Польща і вирішила встановити з нею дипломатичні відносини. Протягом першого року існування незалежної України, її державну самостійність визнали більше 130 країн, а на початку 2001 року наша держава підтримувала дипломатичні відносини із 153 країнами світу.

В основу зовнішньополітичної моделі України покладено концепцію «мосту між Заходом і Сходом». Пріоритетними напрямками були визнані: розширення участі у європейському співробітництві, а також в межах СНД, активна участь в діяльності ООН, співпраця з державами Європейської співдружності та НАТО.

Роки незалежності продемонстрували світу, що Україна відбулася як держава, здатна утверджувати демократичні цінності, будувати толерантне суспільство, в якому знаходять спільну мову та взаємну повагу різні етнічні, релігійні, соціальні групи. А в умовах повномасштабного російського вторгнення на територію України наш народ довів, що здатен відстоювати свободу, гідність, захищати свій суверенітет і цілісність.

Ознайомитись з Інформаційними матеріалами до Дня Незалежності України можна на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Відео 1

Історія України. Шлях до Незалежності.

 

Відео 2

Незламність українського народу в боротьбі за Незалежність. Перемога буде за Україною!